topmatracieu trim

 


ТОПМатраци -  сайт с новини

относно тенденциите в

обзавеждането на спалнята

 
ТОП МАТРАЦИ
НОВИ ПРОДУКТИ
ДИЗАЙН

Последни тенденции в обзавеждането на вашата спалня.

Нови продукти и материали за по-добра и пълноценна почивка на вашето тяло.

Още  

ИНФОРМАЦИЯ


 За намаления и промоции на матраци.

Матраци

Информация за актуални цени и нови технологии при производството на продукти за спалня.

 • Начало
  Начало Тук можете да прегледате всички статии в сайта.
 • Категории
  Категории Показва списък с категории от тази статия.
 • Етикети
  Етикети Показва списък с етикети, които са ползвани в тази статия.
 • Вход
  Вход форма за вход

Почистване на матрака

Публикувано от на в Информация
Почистване на матрака

КАК ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА МАТРАЦИТЕ

         Пролетта дойде, а с нея у много хора започнаха да се обаждат редица здравословни проблеми, сред които най-често срещаните са алиргиите от различно естество. Сърбеж, зачервяване на очите, кихане, запушен нос, дори асматични пристъпи...Тези симптоми може да се дължат на някои природни алергени, но е много голяма вероятността да страдате от алергия към домашния прах и акарите, които обитават домовете ни. Установено е, че около 30 % от хората са чувствителни към тези дребни гадинки, за това е нужно да ги опознаем и да се предпазваме адекватно от тях. Ясно е, че не е възможно да ги елиминираме напълно, но ако намалим драстично броя им, ще повишим и качеството си на живот.

            КАКВО ЖИВОТНО Е АКАРЪТ. Акарите представляват паяковидни същества, големи около 0,4 мм. Самите те не предизвикват споменатите алергични реакции. Дразнещи за човека са екскрементите, които те произвеждат през жизнения си цикъл.

            Любимото място на акарите е леглото – там могат да се открият до 66 % от цялото им количество в дома. Настанени удобно в матраците ни, те намират своята храна – мъртви кожни клетки, както и добра влажност и топлина, за да се размножават на воля. Много е важно да знаете, че акарите не обичат сухия въздук, както и директните UV лъчи. Това са и основните средства, с които да им противодействате, ако и вие сте от големия брой хора, които често получават гореописаните симптоми и сте чувствителни към домашния прах и към акарите.

            ВАЖНИ НАСОКИ ЗА СПРАВЯНЕ С АКАРИТЕ. Има определени действия, чрез които да намалите драстично броя и пополацията на акарите и по този начин да се избавите от неприятните усещания, които те предизвикват. На първо място, от особена важност е да поддържате много добра и редовна хигиена в спалнята, както и да се стараете матраците да са чисти и проветрени. Обикновено всички алергични симптоми се обострят през пролетта и есента, за това можете да започнете със специалните грижи за матраците още сега. Важно условие за добра проветривост на матрака и за намаляване на влагата в него е хубавата подматрачна рамка. Избягвайте леглата с механизъм или чекмеджета, които затрудняват циркулацията на въздуха и така допълнително спомагат за задържането на прах и акари. Изберете двулицев матрак, който ще можете да обръщате в различните сезони. Много матраци вече се предлагат с калъфи, които се свалят и изпират, макар и на ниска температура. Това е едно доста добро решение за поддържане на чистотата му. Ако вашия матрак не е от този вид, можете за закупите за него специален протектор. Той се поставя отгоре, също може да се пере и често е с антиалергично и антибатериално покритие. Цените на такива протектори са много достъпни, а ползата от тях е доказана.

            ПОЧИСТВАНЕ НА МАТРАКА. Матракът е една дългосрочна покупка, така че е много важно да се полагат за него необходимите грижи, за да ви служи той, без да се поврежда и деформира. За да го почистите, можете да използвате обикновена прахосмукачка. Минавайте внимателно повърхността му поне веднъж месечно. Проветрявайте го редовно, както и цялото спално помещение. Така ще елиминирате натрупаната влага и ще предотвратите появата на бактерии и мухъл. Изтупвайте чаршафите и ги перете на високи градуси, за да унищожите акарите и техните яйца. Много хубаво е понякога да ароматизирате за кратко спалнята с някакво етерично масло, като например лимон, евкалипт, чаено дърво, лавандула, канела. Тези масла дезинфекцират въздуха и ще направят почивката ви още по-приятна. Не прекалявайте с количеството и винаги проветрявайте за кратко след използване на такова масло, защото както знаем: „Дори и полезните неща в големи количества могат да навредят”.

последно модифициран на

Препоръчани продукти

sealyМатраци ТЕДbliannaniматраци Mattro